Blog / Starten met amazon
toekomstplannen amazon

Wat de kwartaalcijfers van Amazon ons leren over hun toekomstplannen

Recent publiceerde Amazon hun cijfers van het eerste kwartaal, anno 2019. Met een nettowinst van 3.6 miljard dollar, een verdubbeling ten opzicht van vorig jaar, lijkt Amazon sterker dan ooit. We weten uiteraard niet wat de exacte toekomstplannen zijn bij Amazon, maar uit de cijfers die ze gepubliceerd hebben, kunnen we wel een aantal zaken afleiden.

1. AWS is het internet geworden

Amazon heeft met zijn Amazon Web Services sinds begin de jaren 2000 niet alleen een heus fysiek serverpark op poten gezet, ze zijn ondertussen ook een belangrijke hoeksteen van het internet geworden. Met meer dan 2 miljoen klanten, zorgen ze vandaag ervoor dat ontelbare sites en streamingdiensten zoals Netflix, Spotify, Dropbox, We-Transfer, … vlot in contact blijven met de eindconsument.

Het lijkt er hier op dat ze hun dominantie niet snel zullen afstaan want Microsoft, Google, IBM en Alibaba volgen op ruime afstand.

Bron; www.infoclutch.com

Dat deze business naast een bepaalde stabiliteit ook voor 50% van hun netto winst zorgt, is dan weer mooi meegenomen.

2. Marketplace zorgt voor steeds hogere advertisement inkomsten

Met hun Marketplace model heeft Amazon tot op heden nog niet de grote winsten gerealiseerd. Echter, door een groeiende dominantie bij de eindconsument, verschuiven de marketingbudgetten van de merken zich steeds meer richting Amazon. En net hieruit haalt Amazon zijn winst.

Google is zich hier al eventjes van bewust, maar omwille van de hoge relevantie bij klanten blijft het moeilijk voor Google om hier iets beter tegen in te brengen. Google Shopping was een poging maar is nooit kunnen doorbreken. De daling van het Alphabet Inc aandeel op 12 mei toont de twijfel bij de Google aandeelhouders.

Voor merken zal Amazon een steeds belangrijker verkoopkanaal worden en de budgetten zullen daarom ook steeds hoger worden. De beste indicator hiervoor is de prijs voor een ‘paid click’. Waar deze vroeger rond de 0.05,- euro – 0.50,- startte, is het start bod voor bepaalde zoekwoorden vandaag al makkelijk meer dan 1.00,- euro.

Vele bedrijven raken hiervan bewust en probeer daarom vandaag een voorsprong op te bouwen. Dit doen ze door meer budget in te zetten om een zo hoog mogelijke ranking te behalen. Wat opnieuw voor een effect versnelling zorgt en de prijzen gestaag de hoogte in jaagt.

3. De commissie van Amazon stijgt

Amazon werkt vandaag nog steeds met een dubbel systeem: Vendor en Seller verkoopsmodel.

Het Vendor model is een B-2-B model, waarbij Amazon bij de merken inkoopt. De achilleshiel van dit model is het aanleggen van stock door Amazon en de ‘menselijke’ interactie tussen een Vendor Manager van Amazon en de B2B klant.

Aan de andere kant staat het Seller model, wat volledig B-2-C georiënteerd is. De merken verkopen hier rechtstreeks aan de eindconsument en Amazon stelt zijn Marketplace ter beschikking mits het afstaan van een commissie. Dit model is voor Amazon veel eenvoudiger want zij hoeven veel minder werk te verrichten. Er rest hen ‘enkel’ nog het logistieke aspect, ‘the last mile delivery’, maar hier zetten ze al jaren juist heel sterk op in en zijn ze eveneens een voorloper qua automatisatie.

Voor de merken is Seller model een grote aanpassing want zij dienen zelf te verkopen aan de eindconsument. Iets waar ze intern vaak nog niet op ingesteld zijn en de structuur niet voor hebben.

Het feit dat de commissie stijgt, toont echter dat de Sellers blijven toenemen en dat de evolutie dus in het voordeel van Amazon aan het gebeuren is. De merken zijn dus gewaarschuwd.

De volledige cijfers kan je hier lezen;
https://www.retaildetail.be/nl/news/elektronica/amazon-maakt-meer-winst-dan-verwacht?utm_source=flexmail&utm_medium=e-mail&utm_campaign=1918nl1&utm_content=amazon+maakt+meer+winst+dan+verwacht

Meer blogberichten

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ben je overtuigd van verkopen op Amazon?
Schrijf je alvast in op de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!