Blog / Is mijn product geschikt om te verkopen op Amazon?
is mijn product geschikt om op amazon te verkopen

Is mijn product geschikt om te verkopen op Amazon?

10 belangrijke zaken om over na te denken.

Heb je een product die je graag op Amazon wil verkopen? Maar ben je nog niet helemaal zeker of het wel het juiste product is? Onderstaande checklist kan je helpen om te beslissen vooraleer je start met verkopen op Amazon.

1. Spontaankoop

De meest geschikte producten om op Amazon te verkopen, liggen tussen 25,- en 50,- euro verkoopprijs. In deze prijsklasse wordt er vaak over een ‘spontaankoop’ gesproken. Met andere woorden, hier is de kans zeer groot dat een potentiële klant tijdens het eerste bezoek het product direct zal kopen. Wat de ranking van jouw product alleen maar ten goede komt. Traffic x conversie = succes !

Afbeeldingsresultaat voor spontankauf

Is jouw product goedkoper? Dan is er zeker nog potentieel maar moet je wel goed bekijken hoe je de transportkost tot bij de eindconsument niet teveel kan laten doorwegen op de eindprijs.

Is jouw product duurder? Dan moet je zeker niet direct wanhopen, al zal het aantal verkochte stuks in duurdere prijscategorieën vaak iets lager liggen.  De consument zal iets meer verwachten qua uitleg, beeldmateriaal, recensies, … om zeker te zijn van zijn of haar mogelijke aankoop. Maar ook hier kan Amazon zeker een interessant verkoop platform blijken voor jouw product.

2. Grootte en gewicht

De grootte en het gewicht van jouw product heeft een niet te onderschatten invloed op de transportmodaliteiten en transportkosten. Afhankelijk met welke transporteur je samenwerkt, bekijk je best vooraf wat de verbonden kosten zullen zijn voor jouw product. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Amazon heeft zelf ook een ‘pick, pack & ship’ dienst (Fulfilment by Amazon – FBA) en kan jouw product rechtstreeks tot bij de eindconsument leveren. Zij geven heel duidelijk aan wat de standaard grootte, oversized, maximale afmetingen zijn en welke kosten er in rekening zullen gebracht worden.

Een volledig overzicht van je hier terug:

https://services.amazon.de/programme/versand-durch-amazon/preisgestaltung.html

3. Zijn er reeds gelijkaardige aanbieders op Amazon aanwezig?

Hier geldt de regel: ‘optimize delay’. Je wil idealiter niet de allereerste aanbieder zijn van het product, maar je wil ook niet helemaal achteraan in een lange rij gaan staan. Want dan is de kans om op een interessante plek te raken, heel klein. Kijk daarom vooraf al eens goed naar het type aanbieders en het aantal aanbieders van jouw product.

Belangrijk hierbij; zoek naar mede-aanbieders van producten die dezelfde klantenbehoefte invullen. Ga niet enkel op zoek naar aanbieders van exact hetzelfde product. Misschien is er wel een ander product op de markt, die ook concurrentie kan zijn voor jouw product omdat het ook een oplossing biedt op dezelfde nood.

4. Hoe sterkt is de concurrentie?

Om te weten hoe sterk de concurrentie is, moet je kijken naar de Bestseller Ranking (BSR) van de concurrerende producten op de eerste Amazon pagina. De BSR toont hoe sterk het product is en weerspiegelt hoe succesvol het product is. Als de eerste pagina compleet gevuld staat met producten met een hoge ranking, dan zal je je in een zeer competitief landschap begeven.

Nothing is impossible, maar voorzien hier wel voldoende middelen om de strijd aan te gaan…

5. Analyseer jouw winstmarge.

De verkoopprijs aan de eindconsument is helaas niet het bedrag dat Amazon op jouw rekening zal storten. Een deel van de koek gaat naar Amazon onder de vorm van verzendingskosten, commissie (%) en storage kosten.

Daarnaast moet je ook een marketingbudget incalculeren om te adverteren op Amazon.

Bekijk daarom vooraf of je voldoende marge zal overhouden na afhouding van deze kosten.

Je kan steeds de eindverkoopprijs iets hoger positioneren, maar dan moet je goed kijken of je ten opzichte van de mede-aanbieders niet onaantrekkelijk zal worden qua prijsniveau.

Afbeeldingsresultaat voor calculatie winstmarge amazon

6. Is jouw product kwalitatief?

De prijs is een criteria die altijd zal doorwegen in het beslissingsproces, maar de consument verwacht tegelijk ook een bepaalde minimum-kwaliteit voor zijn geld.

Je kan een product aan een ongelofelijke prijs op de markt brengen, maar als het product na enkele malen reeds defect is, dan zullen ontgoochelde klanten het niet nalaten om een recensie te schrijven of het product terug te sturen. Recensies worden door potentiële klanten gelezen en slechte reviews zullen de verkoop doen afnemen. Daarnaast zal een (te) hoog retourquota ook de ranking van jouw product doen zakken. De combinatie van beide zal op korte termijn tot een ‘dood’ of ‘verbrand’ product leiden.

Zorg daarom zeker dat jouw product een bepaalde kwaliteit voor zijn geld biedt zodat klanten nadien niet teleurgesteld zijn.

7. Is jouw product juist verpakt?

Als je van FBA wil gebruik maken en met andere woorden een Prime aanbieder wil zijn, dan moet je uw product in een Fulfilment centra van Amazon laten stockeren. Als je de ‘pick, pack & shipment’ door Amazon laat uitvoeren, dan moet je aan verschillende voorwaarden voldoen.

Zo zal Amazon bv een ‘drop test’ doen op jouw product.  Daarnaast zijn er ook nog aan aantal eisen qua labelen, individuele verpakking of set verpakking, stofdicht, enz.

Een overzicht van de eisen vind je hier terug;

https://sellercentral.amazon.com/gp/help/external/200141500?language=en-US&ref=mpbc_200243250_cont_200141500

Deze zaken moet je zeker in detail bekijken en aftoetsen om te vermijden dat de goederen bij aanlevering geweigerd worden. Hou er ook rekening met dat Amazon zijn voorwaarden continue herbekijkt en kan aanpassen.

8. Behoort jouw product tot een categorie die “open” staat of heb je toestemming nodig?

Amazon werkt met verschillende productcategorieën. Echter, bepaalde categorieën staan niet automatisch open voor iedereen. Indien jouw product tot één van deze categorieën behoort, moet je toestemming krijgen van Amazon. Hiervoor bestaat een aanvraagprocedure.

De lijst van producten vind je hier terug;

9. Heb je voldoende beeldmateriaal van het product?

Om tot een succesvolle productbeschrijving te komen, zal je een aantal productfoto’s moeten toevoegen. Hoe meer foto’s je kan toevoegen, zowel op witte achtergrond als lifestyle beelden, des te beter voor de ranking en het potentieel van jouw product!

Denk daarnaast zeker ook aan ‘info graphics’ die de beelden nog een extra verduidelijking kunnen geven.

10. Maakt het product deel uit van een breder assortiment?

Consumenten zoeken online naar vertrouwen. Zowel op productniveau als op seller niveau. Als je als aanbieder slechts 1 product verkoopt, is de kans groter dat de consument wantrouwig zal reageren ten opzichte van een totaalaanbieder met een breed gamma.

Denk daarom verder dan 1 individueel product en bekijk of je een mooi gamma zal kunnen uitbouwen. Zo hang je tegelijk ook niet volledig af van 1 product en zal je op termijn eveneens jouw risico beter kunnen spreiden.

Meer blogberichten

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ben je overtuigd van verkopen op Amazon?
Schrijf je alvast in op de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!