Blog / Amazon’s Climate Pledge Friendly

Amazon’s Climate Pledge Friendly

Amazon lanceerde in 2020 het Climate Pledge Friendly programma in Europa. Dit programma helpt consumenten bij het ontdekken en kopen van duurzame producten. Hoe Amazon dit precies doet, hoe je kan deelnemen als Seller en wat de voordelen van dit programma zijn, lees je allemaal in deze case.

Duurzame producten en bijgevolg duurzaamheid is een maatschappelijke trend dat een belangrijke rol speelt in het aankoopgedrag van consumenten. Hierdoor is het geen verrassing dat Amazon inspeelt op het duurzaamheidslabel.

Climate Pledge Friendly erkent producten die een bijdrage leveren aan een duurzaam leven. Maar hoe doet Amazon dit precies?

Slechts enkele productsectoren kunnen deelnemen aan dit programma: Clothing, Beauty, Grocery, Health & Household, Computer & Office en Electronics. Om deze selectie producten te erkennen werkt Amazon samen met betrouwbare certificeringen van derden. Daarnaast heeft Amazon ook zijn eigen certificering, genaamd Compact by Design. Het doel van dit programma is om de producten die aan de duurzaamheidsnormen voldoen in de schijnwerpers te zetten. Dit doen ze door het Climate Pledge Friendly label toe te voegen aan de listing, zoals bij onze klant Clarysse. Op deze manier kunnen consumenten makkelijk de duurzame producten op Amazon herkennen.

Onder dit label kunnen verschillende certificaten vallen die toegekend zijn aan jouw product samen met uitgebreide informatie over het duurzaamheidsaspect van jouw product. Tot slot worden de producten weergegeven op de Climate Pledge Friendly pagina van Amazon. De badmantels en handdoeken van Clarysse zijn te vinden op de pagina van Climate Pledge Friendly onder clothing en beauty. Via deze pagina’s kunnen consumenten makkelijk navigeren tussen de verschillende duurzame producten. Het label van Climate Pledge Friendly wordt dus op verschillende manieren weergegeven. Deze weergave zorgt ervoor dat het product meer visibiliteit heeft op Amazon en dit geeft vervolgens meer vertrouwen aan de consumenten.

Hoe kan je als Seller deelnemen aan het Climate Pledge Friendly programma?

Om in aanmerking te komen moet jouw product gecertificeerd zijn door een van de 19 duurzaamheidscertificaten van Amazon. Amazon spreekt zelf sellers aan om deel te nemen aan dit programma. Zo sprak Amazon Clarysse aan via hun Seller account. Ze informeerden Clarysse over het programma en nodigde hen uit om hieraan deel te nemen. Na enkele formaliteiten werden verschillende producten van Clarysse bestempeld met het Climate Pledge Friendly label en het certificaat Global Organic Textile Standard.

Het duurzaamheidscertificaat ‘Global Organic Textile Standard’ certificeert elke stap van de toeleveringsketen van biologisch textiel volgens de strenge milieu- en sociale normen. Doordat de badmantels en handdoeken van Clarysse 95-100 % organisch materiaal bevatten, behaalden zij dit certificaat.

Een ander duurzaamheidscertificaat is het Compact By Design certificaat ontwikkeld door Amazon. Dit certificaat kan producten met een efficiënter ontwerp identificeren als duurzaam. Een efficiënter ontwerp zorgt bijvoorbeeld voor een vermindering in overtollig lucht en water, waardoor de producten op hun beurt minder verpakking nodig hebben. Deze kleine aanpassingen leiden tot een verschil in productgrootte en gewicht, wat vervolgens zorgt voor een vermindering van verbruiksmateriaal en transportkosten. Bijgevolg zorgen deze aanpassingen voor een aanzienlijke vermindering van koolstofuitstoot.

Op het eerste zicht een win-winsituatie voor zowel de fabrikanten als de consumenten. Maar wat zijn nu juist de voordelen als Seller om dit label te behalen?

Er zijn verschillende voordelen om als Seller dit label te behalen. Dit label zorgt voor meer visibiliteit voor jouw product doordat het onder andere vermeld wordt op de Climate Pledge Friendly site. Daarnaast kan dit label deel uitmaken van jouw branding op Amazon doordat het aansluit bij de waarden van jouw merk. Kortom zorgt dit label voor meer vertrouwen bij de consumenten.

Climate Pledge Friendly biedt een eenvoudige manier voor consumenten om duurzame producten te ontdekken die bijdragen aan het behoud van de natuurlijke wereld. Daarnaast zet het fabrikanten aan om hun producten duurzamer te maken. Zo streeft Clarysse naar het leveren van kwalitatieve producten die de beste consumentenervaring bieden waarbij tegelijkertijd de impact van de productieactiviteiten op het milieu verminderd wordt.

Amazon zal met zijn initiatief de impact op een duurzamere consumptie positief stimuleren. Wij kijken alvast uit naar de impact van dit initiatief op de verkoopcijfers op Amazon. Zal dit ervoor zorgen dat we meer verkopen op Amazon?


Meer blogberichten

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ben je overtuigd van verkopen op Amazon?
Schrijf je alvast in op de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!