Home / Academy / Moet je een BTW nummer hebben om op marktplaatsen te verkopen?
Aleetoe Academy

Moet je een BTW nummer hebben om op marktplaatsen te verkopen?

Moet je een btw-nummer hebben om te verkopen op marktplaatsen? 

Als je een account wil maken bij Amazon of bol dan heb je een btw-nummer nodig. Daar kan je niet van onder. Je moet een btw-nummer hebben om een account te maken.

Nu een tweede belangrijk aspect rond het btw-verhaal is vooral “Hoe ga je je logistieke flow opzetten?”. Want dat heeft een heel groot aspect op het aantal btw nummers dat je wel of niet nodig hebt.

Er zijn twee mogelijkheden:

  • Ofwel verstuur je zelf.
  • Ofwel maak je gebruik van het logistieke apparaat van een bol of Amazon.

Ik zal beginnen met het eerste namelijk het zelf versturen naar de eindconsument. Als je bijvoorbeeld een Belgisch bedrijf bent – en je verkoopt in Europa en je verstuurt van België naar Nederland – dan ben je btw-plichtig in België tot een bepaald bedrag. Ze noemen dat drempelbedragen. Die drempelbedragen zijn verschillend per land. Je verstuurd naar een ander land, dus je moet zelf controleren: “oké, ga ik over bedrag ja of neen.”.

Het tweede luik is… je slaat je goederen op in een warehouse van Amazon of bol. Dan ben je eigenlijk direct btw-plichtig in dat land. Dus als Belgisch bedrijf – ik als Belgisch bedrijf – leg ik mijn goederen in Duitsland.  Er is daar een magazijn van Amazon. Of ik leg mijn goederen in Nederland…in het magazijn van bol. Ik ben direct btw-plichtig in Duitsland of Nederland en je moet dan ook een btw-nummer hebben in dat land.

Oké, en zijn die drempelbedragen dan voor elk land hetzelfde?

Nee, per land is er een andere limiet. Bijvoorbeeld: Duitsland heeft 100.000 euro als limiet. Dus hoe werkt dat dan? Je verstuurt u goederen naar Duitse consumenten. Doe je op jaarbasis 88.000 euro omzet, dan betaal je Belgische btw en heb je geen Duits btw nummer nodig. Ga je over die 100.000 euro, dan moet je een Duits btw-nummer aanvragen. Je moet dat zelf bijhouden en je moet dat ook zelf aanvragen. Dat is verschillend per land, in Nederland is dat ook 100.000 als ik mijn niet vergis… 35.000 bij andere landen, dus het is land afhankelijk. Je kan het online heel gemakkelijk vinden, wat dan precies de bedragen zijn per land.

Oké, en stel je gebruikt het fulfilment center van Amazon en je stock ligt in Duitsland, maar wordt verzonden naar Frankrijk, wat gebeurt er dan?

Je stock ligt in Duitsland, dus je moet al een Duits btw nummer hebben om te kunnen opslaan. Je verstuurd naar Frankrijk, dus dan werken we met die drempelbedragen. Blijf je onder het drempelbedrag van Duitsland naar Frankrijk, dan doe je alles met uw Duits btw-nummer. Ga je over het bedrag dan moet je een Frans btw-nummer aanvragen. Nu, dat is ook niet slecht, want als je 100.000 euro omzet hebt in Frankrijk – dan doe je al een mooie omzet – en dan wil je misschien de goederen wel dichterbij de eindconsument in Frankrijk leggen, want je bespaart op transportkosten. Transportkosten van Duitsland naar Frankrijk zullen hoger zijn, dan als uw goederen al in Frankrijk liggen. Die vandaar naar de Franse consument gestuurd worden. Dus je wordt btw-plichtig in Frankrijk, maar daardoor kan je ook gaan opslaan in Frankrijk. Natuurlijk ja, op die manier… hoe meer je verkoopt per land, groeit het aantal btw nummers die hebt. Dat kan wel snel gaan groeien.

Oké, dat is duidelijk. Dankjewel.

Heb je vragen over dit artikel?

Heb je vragen over dit artikel?

Boek videocall

Stel je uw vraag liever per mail?

Stuur een mailtje naar tom@aleetoe.be

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ben je overtuigd van verkopen op Amazon?
Schrijf je alvast in op de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!