Home / Academy / Hoe werkt het logistieke aspect binnen de marktplaatsen?
Aleetoe Academy

Hoe werkt het logistieke aspect binnen de marktplaatsen?

Vragen en antwoorden met Tom en Silke van Aleetoe.

Je bent reeds online op marktplaatsen, op Amazon of op bol en je hebt al een aantal verkopen, maar je vraagt je af: “Hoe de logistieke aspecten werken binnen de marktplaatsen?”. Tom, heb jij hier een antwoord over?

Ja. Er zijn eigenlijk twee zaken waarop je het logistieke luik kan aanpakken. Enerzijds kan je voor kiezen;

  • om zelf te gaan verzenden vanuit je eigen magazijn naar de eindconsument of je maakt gebruik van uw vaste partner.
  • Tweede luik is het gebruik maken van het logistiek luik van de marktplaatsen. Dat is een trend die de laatste jaren heel sterk toegenomen is. Waarbij dan marktplaatsen zoals Amazon, bol en cDiscount hun eigen, logistieke apparaten opzetten en hun sellers – mensen die verkopen op marktplaatsen – eigenlijk de mogelijkheid geven om gebruik te maken van hun logistiek apparaat. 

Specifiek binnen Amazon hoe werkt de logistiek dan?

Amazon is eigenlijk één van de marktplaatsen waar het logistieke luik ook al het verste staat. Daar zijn er eigenlijk twee grote mogelijkheden. Als je gebruik maakt van hun warehouse – bij Amazon heet dat FBA, Fulfillment by Amazon – belangrijk daarbij is… fulfillment betekent niet warehousing. Amazon wil geen warehouse netwerk zijn. Amazon wil een fulfillment center zijn. Voor hen is dat; opslag, picking, packing en shipping. Dus ze vinden het heel belangrijk dat je producten bij hen ook snel roteren. Ze gaan u ook afstraffen als u producten daar liggen, maar niet verkopen. Afstraffen is heel simpel. Het kost u geld. 

Binnen het FBA – Fulfillment by Amazon – luik heb je twee opties. 

  • Enerzijds – dat is het linkse – hebt u het European Fulfillment Network

“Hoe werkt dat?”Uw producten liggen in één land. In dat land heb je een btw-nummer nodig en daar worden uw producten opgeslagen. Vanuit dat land worden uw producten verzonden naar andere Europese landen, waar consumenten bestellen. Amazon neemt die verzending voor zich. “Wat is daar het nadeel?” Er zijn cross-border fees. Vanuit – in dit geval UK – verzenden naar Duitsland is bijvoorbeeld duurder dan versturen van Duitsland naar Duitsland. Dat is één optie binnen het FBA verhaal. 

  • De tweede optie – binnen FBA – is het Pan-Europese FBA verhaal. 

In dat verhaal worden uw producten eigenlijk in verschillende Europese landen opgeslagen. “Nu wat is daar de basisvoorwaarde voor?”.  Je moet een btw-nummer hebben in elk land dat je wil opslaan. In dit geval hier moet je al in vijf landen btw- nummers hebben, maar als je 

in elk land een btw-nummer hebt, dan mogen uw producten ook in elk land opgeslagen worden. Dan gaat Amazon op basis van hun algoritme – van hun data – uw producten zo dicht mogelijk bij de eindconsument leggen. Je goederen worden opgeslagen in zowel Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje en Italië. Uw leveringen – uw aanlevering – gebeurt in één land. Je levert centraal in Duitsland bijvoorbeeld – of in Frankrijk,  of wat voor u het makkelijkst is – van daaruit gaat Amazon eigenlijk het volledig over Europa verspreiden. Een zeer interessante formule – als je het mij vraagt – zeker als je in alle Europese landen verkoopt. Natuurlijk heeft het wel het gevolg dat je in elk land een btw-nummer moet hebben.

Zeker stof om over na te denken. Dankjewel Tom. Wij waren Silke en Tom van Aleetoe.

Heb je vragen over dit artikel?

Heb je vragen over dit artikel?

Boek videocall

Stel je uw vraag liever per mail?

Stuur een mailtje naar tom@aleetoe.be

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ben je overtuigd van verkopen op Amazon?
Schrijf je alvast in op de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!