Home / Academy / Hoe kan je meer verkopen op marktplaatsen?
Aleetoe Academy

Hoe kan je meer verkopen op marktplaatsen?

Vragen en antwoorden met Tom en Silke van Aleetoe.

Ik sta reeds online op Amazon en op bol. Ik verkoop een beetje, maar eigenlijk niet zo veel en ik wil dus meer verkopen. Tom, heb jij daar advies rond?

Ja, je kan eigenlijk op drie manieren gaan kijken om meer te gaan verkopen op marktplaatsen. Op Bol, Amazon – eigenlijk ook algemeen – alle marktplaatsen. Het eerste waar je best naar kijkt, is naar uw content. Je content moet op punt staan en daar zijn er twee zaken heel belangrijk:

  • Enerzijds hebben we het een foto aspect, namelijk heb je goede foto’s?Consumenten kunnen nu product niet aanraken dus het is echt belangrijk dat kritisch gaat kijken van goed en zijn dit goede foto’s van mijn product – tonen ze alle zaken, zijn ze duidelijk – en consumenten stellen geen vragen als deze foto’s zien. Weet, een consument kan uw product niet aanraken, die kan enkel naar de foto’s kijken. 
  • Naast uw foto’s van uw listing, is het ook belangrijk om te kijken naar uw titel.  Een titel bevat keywords – woorden – waar klanten… uw product op zullen vinden. Het is belangrijk dat die woorden overeenkomen met, wat zoeken ze en wat wat bied je aan? Als er daarin geen match is, zullen uw klanten ook nooit uw product vinden. Het is heel belangrijk dat je ook weet, voor bepaalde marktplaatsen zoals Amazon…bestaan er tools, die echt gaan kijken ‘wat zijn de keywords waar mensen opzoeken?’ en ‘waar kan je op gevonden?’.

Kunnen we deze keywords dan gebruiken voor alle landen? 

Nee, het is het is wel belangrijk dat je – die keywords – taal afzonderlijk gaat zoeken. Elke taal heeft zijn nuances, elke taal heeft andere kleine keywords, belangrijke keywords, dus het is belangrijk dat je per taal gaat kijken. 

Als je dan gekeken hebt naar je content, – je hebt die op punt – uw titel en uw foto’s… dan is het belangrijk om te gaan kijken naar het vertrouwen die uw listing uitstraalt, maw heb ik reviews?

  • Reviews zijn heel belangrijk, omdat mensen baseren zich – voor groot stuk- op de recensies en de reacties van anderen. Enerzijds moet je voldoende reviews hebben, 1 à 2 reviews is niet meer voldoende. Mensen willen meer dan 1 à 2 reviews zien. Doorgaans zeggen we toch zeker een twintigtal – is ook psychologisch bewezen – en anderzijds moeten die reviews natuurlijk ook van een bepaalde score zijn. Op Amazon en op bol werken we met sterretjes. Van die vijf sterren moet je zeker 4 sterren hebben. 

Zijn die review enkel op productniveau? 

Nee, je moet zowel reviews hebben op uw producten als op uw seller profiel. Er is een onderscheid. Reviews op productniveau geven een weergave van uw product. Reviews op het seller niveau zijn vooral van: “Ben ik een betrouwbare verkoper?”. Als je een nieuwe verkoper zou zijn – en je hebt al een product met een aantal reviews, maar uw seller profiel heeft nog geen reviews – dan is de kans groot dat mensen denken van: “oké, ik wil dit product wel hebben, maar ik vertrouw het nog niet bij de verkoper…”. Daar moet je zeker ook aan werken. Om reviews op uw seller profiel te krijgen.

Wat als ik deze dingen toepas. Ik mijn foto’s verbeter; keywords gebruik en dus voldoende reviews heb. Is er dan nog iets wat ik kan doen om nog meer te verkopen?

Jazeker. Als uw reviews aanwezig zijn – uw content staat er – dan is het belangrijk dat je gaat kijken naar marketing. Weet binnen marktplaatsen, Amazon, bol- en veel andere marktplaats ook -kan je advertising gaan toepassen. Bij Amazon is dat zelfs het grote verdienmodel. Om mensen eigenlijk te laten uitgeven, -om hun listing- reclame te maken voor hun listing bij Amazon. De belangrijkste is daar bijvoorbeeld – ook bij Amazon – is een sponsored product. Je hebt sponsored product, sponsored brands en veel andere mogelijkheden, maar we zien dat de meeste resultaten – de beste resultaat- die we behalen zijn vooral sponsored product.

Oké, dankjewel dat was duidelijk. Wij waren Tom en Silke van Aleetoe.

Heb je vragen over dit artikel?

Heb je vragen over dit artikel?

Boek videocall

Stel je uw vraag liever per mail?

Stuur een mailtje naar tom@aleetoe.be

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ben je overtuigd van verkopen op Amazon?
Schrijf je alvast in op de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!