Hoe behoud je nu de controle als merk op marktplaatsen?
Het is belangrijk om je online te beschermen als merk, maar ‘hoe behoud je nu de controle – als merk – op marktplaatsen?’
Er zijn eigenlijk twee manieren om de controle over uw merk te behouden.
- Eerste manier – is eigenlijk de moeilijkste manier – is het verbieden. Er zijn merken die verbieden dat hun producten of marktplaatsen verkocht worden. Ik denk dat het bekendste voorbeeld Nike is, maar zeker ook een Birkenstock bijvoorbeeld. Die verbieden dat hun productie op marktplaatsen verkocht worden. Op die manier behoud je de controle. Namelijk dat er geen producten aanwezig zijn, maar laat ons eerlijk zijn – het is niet gemakkelijk en – het zijn ook maar weinig merken die het zich kunnen permitteren – vandaag – om het marktplaats gebeuren volledig te negeren.
- Tweede manier om de controle te behouden is – in mijn ogen – om er zelf op te gaan. Door eigenlijk andere uw producten te laten verkopen, geef je ook gewoon controle uit handen. Dus… ga er zelf op, want op die manier beslis je – in de eerste fase – hoe uw producten online komen te staan. Ik vergelijk het graag met een digitale verpakking voor uw product. Als je als merk een bepaald product hebt en je levert dat aan de fysieke retail, dan lever je je product in een doos. Die doos bepaalt eigenlijk het imago – look-en-feel – van uw product. Als je online verkoopt dan zien mensen die doos niet. Dat is eigenlijk uw listing, foto’s en titel zijn uw doos. Als je dat niet zelf op een marktplaats – Amazon of bol – zet, dan laat je eigenlijk andere uw doos bepalen: “Oké, ik vind dat dat of dat een titel is”. Iemand die uw producten verkoopt die bepaalt zelf de verpakking, dus als merkt ga je er best zelf op en zet je uw titel juist – bulletpoints – , je foto’s juist en op die manier controleert je – al in eerste fase – heel goed de basis look-en-feel van uw merk. Als we dan kiezen om inderdaad er zelf op te gaan en zelf te verkopen.
Zijn er dan branding mogelijkheden op de marktplaatsen om de controle te behouden?
Ja, als je als merk zelf op gaat dan heb je echt wel een streepje voor op re-sellers of mensen die uw product verkopen, maar niet zelf maken. De marktplaatsen hebben nu ook meer en meer beseft van; “oké, we moeten merken mogelijkheden geven om hun product mooi en beter te presenteren.”
Wat kan je doen vandaag als je merkeigenaar bent?
Je merk registreren bij bijvoorbeeld Amazon Brand Registry. Wat doe je dan? Je zegt: “Beste marktplaats ik ben eigenaar van mijn merk…” en daardoor krijg je ook extra mogelijkheden op die marktplaatsen.
Wat betekent dat concreet bij Amazon?
Bij Amazon, iemand die Brand Registry heeft, heeft toegang tot A+ content en toegang tot een brandstore. A+ content is extra uitleg over uw product op de productpagina. Brandstore is eigenlijk een shop-in-shop op de marktplaats waar enkel uw producten staan. Het grote voordeel daar is als je in die brandstore zit, dan staan er geen concurrerende producten links – of rechts – op je scherm. Dan zie je enkel je eigen producten en kan ook echt werken aan die merkbeleving. Wij zien ook dat een brandstore een heel positief effect heeft op de verkoop van producten van een merk. Het pushed ook de merkbeleving voor klanten echt heel goed naar boven.
Oké, dankjewel. Als merk is het is duidelijk dat er verschillende manieren zijn om uw merk online te controleren en te beschermen, zoals branding.
Stel je uw vraag liever per mail?
Stuur een mailtje naar tom@aleetoe.be